BUAH
TIN
Menurut
Imam Ibn Qayyim Al Jawziyyah, buah tiin memiliki banyak khasiat antaranya dapat
mengurangkan penyakit sesak nafas. Membersihkan hati dan limpa, juga
menghilangkan kahak yang berkumpul serta memberi khasiat yang baik kepada tubuh
badan dan sebagai satu langkah pencegahan untuk melawan racun di dalam badan.
Nabi Muhammad SAW juga pernah bersabda, "Sekiranya aku katakan,
sesungguhnya buah yang turun dari syurga, maka aku kata', "inilah
buahnya" (tiin), sesungguhnya buah syurga tiada keraguannya". (HR Abu
Darda; Suyuti).
Prof
J. A Vinson dari Universiti Scranton, Amerika Syarikat telah membuat kajian dan
membuktikan bahawa buah tiin mengandungi khasiat yang tinggi jika dibandingkan
dengan buah- buahan yang lain. Buah tiin tidak mengandungi garam, lemak dan
juga kolesterol tetapi ia mengandungi lebih tinggi kandungan galian yang lain
seperti kalium, serat dan zat besi. Kajian oleh beliau mendapati bagaimana buah
tiin mampu meningkat dan mengekalkan kesihatan tubuh badan manusia. Satu saiz
hidangan buah tin (100g atau ¼ cawan) mengandungi 20% daripada keperluan zat
serat seharian tubuh badan kita. Daripada jumlah tersebut, lebih 28% adalah
jenis serat terlarut. Kajian menunjukkan bahawa serat terlarut boleh membantu
mengawal gula di dalam darah dan mengurangkan kolestrol dalam darah dengan
mengikatnya di dalam saluran pencernaan. Manakala serat tidak larut pula dapat
melindungi dan mencegah daripada penyakit kanser usus besar (kolon). Makanan
yang kaya dengan serat terlarut mampu mengurangkan berat badan. Oleh itu, buah
tiin juga sesuai dalam mengatasi masalah berat badan berlebihan.
Buah
tiin boleh dianggap sebagai buah yang seharusnya diambil oleh setiap orang
termasuk juga kanak- kanak. Ianya merupakan snek yang terbaik sesuai untuk semua
golongan kerana mengandungi serat yang tinggi dan manis secara semulajadi.
Jadi, pengambilan buah tiin merupakan satu langkah yang tepat untuk menambahkan
pengambilan serat dalam makanan seharian kita kerana terdapat bukti amali yang
menunjukkan bahawa mereka yang mengambil serat yang sangat tinggi, didapati
jarang menghidapi penyakit kanser dan jantung. Mungkin dalam keadaan dunia
moden sekarang dan kesibukan yang dihadapi oleh setiap orang, agak sukar untuk
kita mengelakkan daripada mengambil makanan yang berkalori tinggi, berkolestrol
tinggi dan berlemak dalam makanan seharian kita. Namun, dengan adanya buah
tiin, seharusnya khasiat yang terkandung di dalamnya tidak disia- siakan malah
perlu dijadikan sebagai satu makanan alternatif untuk kita meningkatkan
kesihatan.
Satu
lagi keistimewaan yang terkandung di dalam buah tiin ialah ianya dipercayai
mempunyai bahan yang boleh melawan kanser. Di dalam buah tiin mengandungi
‘polyphenols' yang tinggi yang bertindak sebagai antioksidan. Antioksidan amat
penting untuk tubuh badan kita kerana ia berfungsi menentang free radicals
dalam badan yang boleh menyebabkan berlakunya kanser. Di dalam kajian yang
telah dijalankan oleh J.A Vinson tersebut mendapati bahawa jumlah kandungan
‘polyphenol' dalam buah tiin adalah paling tinggi berbanding dengan buah-
buahan dan sayur- sayuran lain. Di samping itu, buah tiin juga mengandungi
sebatian lain yang menjadi bahan anti kanser iaitu ‘benzaldehyde' dan
‘coumarins'. ‘ Benzaldehyde' telah terbukti mampu bertindak sebagai bahan anti
tumor manakala ‘ coumarins' adalah untuk merawat kulit dan kanser prostat.
Mungkin sesetengah daripada kita tidak pernah pun mengetahui akan keistimewaan
dan kebaikan yang terdapat dalam buah tiin, apatah lagi ianya terhad berada di
pasaran tidak seperti buah- buahan lain. Namun, seharusnya ia tidak perlu
dijadikan alasan kerana ia juga terdapat juga di pasaran Malaysia dan mampu
diperolehi oleh sesiapa sahaja.
BUAH ZAITUN
Dari sudut
pandangan sains pemakanan, minyak zaitun mengandungi asid lemak tidak tepu yang
dikelaskan sebagai "monounansaturated" yang mampu merendahkan
kolesterol berbahaya di dalam darah. Satu kajian yang telah dijalankan oleh
pakar- pakar kesihatan di Institut Sains Kesihatan, Universiti Oxford melihat
perkaitan antara kanser dan pemakanan seseorang. Didapati bahawa negara yang
mengamalkan pengambilan daging yang kerap dan rendah dalam pengambilan sayur-
sayuran mempunyai risiko dan kes penyakit kanser yang tinggi tetapi pengambilan
minyak zaitun akan mengurangkan kadar kes tersebut. Dalam Annals of Oncology
(10 Januari 2005) menyatakan pakar- pakar sains mendapati diet Meditranean yang
kaya dengan minyak zaitun akan mengurangkan risiko seseorang mendapat kanser
payudara kerana kandungan ‘oleic acid' yang terdapat didalamnya. Menurut Imam
Ibn Qayyim Al Jauziyyah, mutu minyak zaitun adalah bergantung kepada pokok yang
mengeluarkannya. Sebagai contoh, jenis yang terbaik adalah minyak zaitun yang
dikeluarkan daripada buah yang masak, manakala minyak daripada buah zaitun yang
belum masak adalah bersifat sejuk dan kering. Buah zaitun yang telah masak
ranum, lebih cenderung menjadi panas dan mengurai. Oleh itu, jika ia diproses
menggunakan air akan menjadikannya kurang panas, bertindak dengan lembut dan
lebih berkhasiat. Walaubagaimanapun, semua jenis minyak zaitun akan melembutkan
kulit serta melambatkan proses penuaan. Di samping itu, minyak zaitun dapat
melawan racun di dalam badan dengan bertindak sebagai ‘laxative' dan
menyingkirkan cacing di dalam badan.
Kelebihan minyak zaitun boleh dilihat dalam situasi yang paling dekat dengan kehidupan kita di mana penggunaannya sebagai minyak masak. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.
Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai. Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta). Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.
Kelebihan minyak zaitun boleh dilihat dalam situasi yang paling dekat dengan kehidupan kita di mana penggunaannya sebagai minyak masak. Walaupun banyak pendapat mengatakan bahawa makanan yang dimasak atau digoreng menggunakan minyak zaitun tidaklah sesedap makanan yang digoreng dengan menggunakan minyak kelapa sawit, namun ia ada kelebihan tersendiri dari sudut kesihatan. Minyak masak selain yang berasaskan buah zaitun apabila digunakan berulang kali menyebabkan jumlah kolesterol teroksida dan menjadi tepu serta tidak elok untuk kesihatan. Kesannya dapat dilihat apabila minyak tersebut memerangkap sisa makanan dan berubah warna dan bau. Namun berbeza dengan minyak zaitun kerana ia boleh digunakan berulangkali, tidak akan mengalami proses pengoksidaan dan menjadi tepu serta tidak akan berubah dari segi warna dan bau. Setelah makan makanan yang digoreng menggunakan minyak zaitun, perut akan terasa ringan dan puas sehingga seseorang akan berhenti makan sebelum kenyang. Ini adalah kerana kesan daripada penguraian tenaga di hati oleh minyak zaitun yang mempunyai banyak kandungan zat yang bermanfaat.
Oleh itu, tidak dapat disangkal lagi akan keistimewaan buah zaitun yang daripadanya boleh menghasilkan pelbagai jenis barangan dengan teknologi yang ada pada masa kini untuk kegunaan ramai. Sehubungan dengan itu, daripada Abu Hurairah meriwayatkan bahawa Nabi Muhammad SAW pernah bersabda " Ambillah minyak zaitun dan sapulah ke kulitmu. Ia membantu mengubat tujuh puluh (beberapa) penyakit dan juga Juzam (kusta). Dengan ini, tidak hairanlah, ramai yang mengetahui akan kelebihan buah zaitun, memanfaatkannya sebagai bahan untuk kegunaan asas seperti minyak masak, minyak rambut, barangan kecantikan, sabun dan juga dijadikan sebagai makanan tambahan. Justeru, khasiat yang terdapat pada buah zaitun merupakan anugerah Allah ke atas hamba- hambaNya yang amat bernilai untuk dimanfaatkan kerana bukan sahaja buah zaitun disebut di dalam Al Quran, malah pakar- pakar sains dunia juga mengiktiraf akan keistimewaannya.
sekian dari gue, jangan lupa komentarnya.... :D
Tidak ada komentar:
Posting Komentar